het plan

Industrieel wonen, volledig duurzaam en energieneutraal

“De Tuinen van Wittouck” zijn tien royale woningen in een lommerrijke omgeving met een eigen identiteit, verbonden mét en geworteld in Bergen op Zoom. Bij het ontwikkelen van dit plan zijn wij geïnspireerd door de historie van het gebied. Een plek met een zeer rijke geschiedenis. Van stadswallen tot karakteristiek oesterlaboratorium, van de verschillende fasen van de suikerfabriek tot Nedalco met de karakteristieke schoorsteen.

De grondgebonden woningen vormen een eenheid met het plan “Wonen in Wittouck” aan de kop van de Wittoucksingel.

In 1862 richt Felix-Guillaume Wittouck de suikerfabriek op.
In 2022 wordt De Tuinen van Wittouck opgericht.

De tien woningen sluiten aan op het karakteristieke oesterlaboratorium, een één-laags gebouwtje uit 1937. De woningen zijn feitelijk een voortzetting van het oesterlaboratorium. De opbouw van de woningen volgt de lijnen en materialisatie van het oesterlaboratorium. Dakranden en horizontale banden zijn dominant aanwezig in het ontwerp. Net als de schoorsteen bij het oesterlaboratorium, zijn de horizontale lijnen bij de woningen soms onderbroken met verticale elementen. Hierdoor wordt een plezierige spanning voelbaar tussen horizontaal en verticaal. De woningen zijn gebouwd in twee kleuren baksteen die ook voorkomen in het appartementengebouw “Wonen in Wittouck”.

De woningen liggen ruim in het groen op het perceel, met tussen de woningen ook ruime afstand. Bijzonder aan de woningen is dat deze in afwijking van de meeste andere woningen in Nieuwe Vesting voorzien zijn van een ruime voortuin. Hier is ook plaats voor twee auto’s per woning. Dit alles resulteert in alzijdige woningen, met alleen maar voorkanten, helder leesbaar en verankerd aan de plek en met het karakter van chique directeurswoningen!

Inschrijven

Heeft u interesse in dit project?

Schrijf u in